Μεγάλωσα σε αυτό που θεωρώ το πιο όμορφο σημείο της γης: το Μόλυβο, της Λέσβου. Σε ηλικία δεκαοκτώ χρονών μετακόμισα στις ΗΠΑ όπου ολοκλήρωσα με διάκριση το Bachelor πτυχίο στο αντικείμενο Psychology and Communication Studies. 

Από την Καλιφόρνια μετακόμισα στην Ουάσιγκτον, όπου, ολοκλήρωσα δύο πρακτικές ασκήσεις.  Στην πρώτη, ως ασκούμενη με θέμα Counseling and Advocacy, διαχειρίστηκα μια ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή κρίσης για τους επιζώντες, ενήλικες και παιδιά, θυμάτων βιασμού, εργάστηκα ως σύμβουλος του νοσοκομείου και εκπαίδευσα την τοπική κοινότητα σε θέματα κακοποίησης. Στην δεύτερη, ως ασκούμενη για το Εθνικό Συμβούλιο Γυναικών, ολοκλήρωσα ένα πρόγραμμα κατάρτισης ηγεσίας για γυναίκες, που αφορούσε την απόκτηση δεξιοτήτων υπεράσπισης για θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, πρόσφερα υποστήριξη σε γυναίκες με διατροφικές διαταραχές και προώθησα την ενδυνάμωση των γυναικών και την συμμετοχή τους στην κοινότητα.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου και καθώς πάντοτε με συνάρπαζε η γνωριμία με νέους πολιτισμούς και η εξερεύνηση του κόσμου μας, μετακόμισα στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας για να συνεχίσω το ταξίδι μου στην Ευρώπη, όπου έζησα στο Άμστερνταμ, της Ολλανδίας.  Εδώ έλαβα πτυχίο Masters of Science στη Ψυχολογία (Health Psychology) από το Πανεπιστήμιο του Λάιντεν, εργάστηκα εθελοντικά με αντικείμενο την υποστήριξη ψυχικής υγείας σε ένα νοσοκομείο και ξεκίνησα την προσωπική μου θεραπευτική πρακτική προσφέροντας τόσο διαδικτυακές υπηρεσίες όσο και δια ζώσης υπηρεσίες, όπου χρησιμοποίησα Cognitive Behavioral Therapy (CBT) και Person Centered Therapy (PCT).

Εργάστηκα κυρίως με τις κοινότητες των Ελλήνων ομογενών, καθότι είμαι και η ίδια Ελληνίδα, αλλά έψαχνα περισσότερες ευκαιρίες να εργαστώ στα Αγγλικά και έτσι, μετά από ένα ταξίδι υποστήριξης στη ΝΑ Ασία, μετακόμισα στο Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκεί, εργάστηκα στην υποστήριξη ατόμων με πολύπλοκες ψυχολογικές διαταραχές με εστίαση στις διαταραχές προσωπικότητας, την σχιζοφρένεια και την κατάχρηση ουσιών. Ήμουν μία από τους δύο θεραπευτές που σχεδίασαν και διεύθυναν μια πιλοτική Θεραπευτική Κοινότητα. Η τάση μου να εργαστώ σε ομάδες με οδήγησε να εργαστώ εθελοντικά στο Cambridge Group Therapy Center, όπου λίγο μετά μου προσφέρθηκε θέση ως θεραπεύτρια και συνεργάτης σε ομάδες που χρησιμοποιούν κυρίως CBT και Schema Therapy (ST).

Παράλληλα με την εργασία ως εθελόντρια, επέκτεινα τις σπουδές μου και έλαβα το Εθνικό Δίπλωμα Ομαδικής Εργασίας από το London Institute of Group Analysis. Αυτό το πτυχίο μου πρόσφερε τα απαραίτητα γνωστικά εργαλεία για την ανάπτυξη και εφαρμογή θεωρητικών γνώσεων, δεξιοτήτων και τεχνικών που θεωρούνται απαραίτητα για τη προσέγγιση ενός ευρέος φάσματος που αφορά την ομαδική εργασία σε κοινωνικά, υγειονομικά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

Με στόχο να απευθυνθώ σε μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα, μετακόμισα στο Manchester και εργάστηκα για τις Εθνικές Υπηρεσίες Υγείας, στο Ψυχολογικό Τμήμα, ως Ιατρός Ψυχολογικής Ευημερίας. Έλαβα παραπομπές από γιατρούς και αξιολόγησα άτομα μέσω τηλεφώνου ή δια ζώσης εστιάζοντας στην ψυχική και σωματική τους κατάσταση, τον κίνδυνο για τον εαυτό τους και τους άλλους, καθώς και για την προστασία ευάλωτων παιδιών και ενηλίκων. Προσέφερα θεραπεία CBT δια ζώσης, μέσω τηλεφώνου και σε ομάδες. Εκτός από την εργασία με τους ντόπιους, εστίασα στην παροχή υπηρεσιών σε μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, μέσω μεταφραστών. Αυτό με βοήθησε να αποκτήσω μια εικόνα για έναν νέο πληθυσμό που με βοήθησε να μεγαλώσω ως άτομο, ως θεραπεύτρια και ως πολίτης του κόσμου.

Η θέληση μου, να μπορώ να προσφέρω ένα πιο ολοκληρωμένο φάσμα θεραπειών, με ώθησε να εξερευνήσω περαιτέρω τις σπουδές μου και έτσι έλαβα το Diploma in Mindfulness. Χρησιμοποίησα αυτές τις δεξιότητες για να σχεδιάσω και να λειτουργήσω ομάδες για την μείωση του άγχους, καθώς και στην καθοδήγηση ατόμων ώστε αυτοί να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά τη διαχείριση της εξάντλησης τους από την εργασία τους. Με αυτά τα πτυχία ως εργαλεία και τη βασική μου εκπαίδευση, στόχευσα στην προσπάθεια να ενώσω ανθρώπους και να τους συνδέσω σε Ομάδες, νέα στο NHS. Σχεδίασα και λειτούργησα διάφορες ομάδες με αντικείμενα: Κατάθλιψη, Άγχος, Κρίσεις Πανικού, Φοβίες, Αναπνοή και Χαλάρωση, Μείωση του Στρες και Ευφυΐα, Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, Πόνος και Φυσικές Διαταραχές. Έκανα πολλά μαθήματα προετοιμασίας και προσέφερα επίβλεψη ως Ειδικός Ομαδικής Εργασίας στην ομάδα μου.

Το 2016 έκανα την πιο πρόσφατη αλλαγή στη ζωή μου καθώς παραιτήθηκα από τη δουλειά μου και επέστρεψα στο Μόλυβο με τον σύντροφό μου. Ήταν μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και ειδικά για τη μικρή μου πόλη, λόγω των ροών προσφύγων από τη Συρία που ξεκίνησαν το 2015. Ωστόσο, επιθυμούσαμε να είμαστε εκεί και όχι μακριά από το σπίτι μας, το Μόλυβο. Θέλαμε επίσης να χτίσουμε μια οικογένεια και να ζήσουμε με μια ποιότητα αγάπης, ελευθερίας και εγγύτητας. Ήθελα να είμαι κοντά στην οικογένειά μου και στα παιδιά μου, να κερδίσω χρόνο μαζί τους και να μην βιώνουμε συνεχώς μεγάλες μετακινήσεις. Ο στόχος μου ήταν τα παιδιά μου να μεγαλώσουν κοντά στους παππούδες τους και στην εκτεταμένη οικογένειά τους, να φτιάξω στοργικές ξέγνοιαστες αναμνήσεις και ισχυρές υγιείς συναισθηματικές προσκολλήσεις. Ήμουν πρόθυμη να είμαι κοντά στους συμπολίτες μου για να τους προσφέρω την υποστήριξή μου καθώς αντιμετώπιζαν μια οικονομική-κοινωνικοπολιτισμική και ιστορική κρίση, καθώς και κοντά στους πρόσφυγες, καθώς  χιλιάδες από αυτούς εισέρχονταν στην Ελλάδα από τη μικρή μου πόλη. Ήθελα τα παιδιά μου να είναι κοντά στις ελληνικές τους ρίζες και κοντά στους γονείς τους καθώς τόσο εγώ, όσο και ο σύζυγός μου, μεγαλώσαμε στο ασφαλές και όμορφο περιβάλλον του Μόλυβου, στο νησί της Λέσβου που λατρεύω.

Στο Μόλυβο, λοιπόν, τώρα ως μητέρα, σύζυγος, κόρη, νησιώτισσα, ακτιβίστρια, Ελληνίδα με δύο παιδιά και με μια οικογενειακή επιχείρηση ( ο σύζυγός μου είναι σεφ στο εστιατόριο μας), επιθυμώ να δώσω πίσω στην παγκόσμια κοινότητα προσφέροντας Διαδικτυακές συνεδρίες θεραπείας και τώρα που το επιτρέπει η πανδημία, προσφέρω προσωπικές συνεδρίες για την προώθηση της Σωματικής και Ψυχικής Υγείας, τη Διαφορετικότητα, τη Θετικότητα και την Αποδοχή, στην κατάλληλη στιγμή, για το κάθε άτομο.

Κατερινα βατη,

Ψυχολόγος

katerinavati-signature