Αυτός είναι ένας οδηγός πέντε σταδίων για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τι να περιμένετε από εμένα. Πολλοί άνθρωποι κλείνουν ραντεβού με έναν θεραπευτή και αισθάνονται σύγχυση. Τις περισσότερες φορές δεν ξέρουν τι να περιμένουν, γεγονός που δημιουργεί πολλές διαταραχές, ανησυχία και φόβο.

Θέλω να είμαι όσο πιο ξεκάθαρη μπορώ ώστε να σας προετοιμάσω, να σας δώσω τη γνώση, τη δύναμη της επιλογής και μια αίσθηση ελέγχου εφόσον πρόκειται για την ευημερία σας. Θεωρήστε το ως έναν ανοιχτό διάλογο όπου χρησιμοποιούμε λεκτική και μη λεκτική γλώσσα για να μάθουμε πώς να επικοινωνούμε και να συνδεόμαστε καλύτερα.

Να έχετε υπόψη, καθώς δεν είμαστε ρομπότ που ακολουθούν τυφλά οδηγίες, ότι αυτός ο διάλογος είναι πάντοτε σε εξέλιξη.

Χρησιμοποιώ τις πρώτες συνεδρίες για να σας γνωρίσω. Αυτό γίνεται με μια μορφή άτυπης συνέντευξης, αξιολογώντας διαφορετικά επίπεδα εστίασης.

Στόχος μου είναι:

α) να συλλέξω τις βασικές σας πληροφορίες και
β) να κατανοήσω την τρέχουσα κατάστασή σας.

Αυτό το στάδιο μας βοηθά να δημιουργήσουμε την βάση πάνω στην οποία μπορούμε να συνεχίσουμε να επανεξετάζουμε για να αξιολογήσουμε την πρόοδό μας. Ολοκληρώνουμε αυτό το στάδιο θέτοντας τους θεραπευτικούς σας στόχους.

Έχοντας, πλέον, καλύτερη κατανόηση της κατάστασής σας, χρησιμοποιώ μια ποικιλία επιστημονικών κλάδων και μια σειρά από τεκμηριωμένες μεθόδους που κρίνω ότι ενδείκνυνται καλύτερα στις τρέχουσες ανάγκες σας, για να αρχίσουμε την σχεδίαση του προσαρμοσμένου θεραπευτικού σας σχεδίου. Στόχος μου είναι να προσδιορίσω τον καλύτερο συνδυασμό θεραπευτικών εργαλείων που θα σας βοηθήσουν για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που ενδέχεται να αντιμετωπίζετε. 

Μαζί θέτουμε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους θεραπείας και συνεχίζουμε να τους αναθεωρούμε κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Είμαι άμεση και συνεργατική στην προσέγγισή μου, ενώ ταυτόχρονα σέβομαι τα όρια των πελατών μου, το ρυθμό και τη σπουδαία σημασία του σωστού συγχρονισμού. Στοχεύω στη ροή της θεραπείας. 

Για κάποιους ανθρώπους ο προγραμματισμός συνεδριών είναι η σωστή προσέγγιση για αυτούς, αλλά για άλλους μπορεί να προηγείται η ανάγκη να μιλήσουμε διεξοδικά. Αυτό ισχύει επίσης για ένα άτομο που έχει διαφορετικές ανάγκες σε διαφορετικούς χρόνους. Ειδικά αν επικεντρωνόμαστε σε θέματα όπως η θλίψη, η απώλεια, η αποδοχή, ο εκφοβισμός, το τραύμα και άλλες βαθύτερες εμπειρίες ζωής, το να μιλάμε και να το βγάζουμε από μέσα μας βοηθάει τους ανθρώπους να επεξεργάζονται συναισθήματα, εικόνες και σκέψεις σε βαθύτερο επίπεδο.

Με στενή συνεργασία μεταξύ μας παίρνουμε τον απαραίτητο χρόνο για να κάνουμε τη θεραπεία να λειτουργήσει. Εξερευνώντας τα άλυτα ζητήματα, πρέπει να ακολουθήσουμε μια εσωτερική διαδικασία (δηλαδή σκέψεις, συναισθήματα) και μια εξωτερική διαδικασία (δηλαδή συμπεριφορική, κοινωνική). 

Η αμφισβήτηση της αντίληψής μας για τον Εαυτό μας, τους Άλλους, τον Κόσμο και την Πνευματικότητα δημιουργούν συχνά συγκρούσεις. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας απαιτείται να εμφανιστείτε και να την εφαρμόσετε στον εαυτό σας με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα.

Θεραπεία είναι η υπερνίκηση εμποδίων, οπότε προσπαθώντας να αποδεχτείτε ότι αυτό είναι ένα μονοπάτι που δεν μπορείτε να το περάσετε, αλλά πρέπει να το περάσετε, θα σας βοηθήσει να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι και να αισθανθείτε ισχυρότεροι.

Με ενδιαφέρει να εξερευνήσω πώς προχωράει η θεραπεία σας και αν είστε ικανοποιημένοι με τη δουλειά μας. Αυτό το στάδιο είναι ρευστό καθώς το χρησιμοποιώ πολλές φορές για να επανεξετάσω όλα τα προηγούμενα στάδια και να επανεκτιμήσω διάφορα σημεία ενδιαφέροντος. 

Είναι τεράστιας σημασίας να αναλάβουμε αυτήν την ενέργεια, να συνεχίζουμε να επαναξιολογούμε την πρόοδό μας, τους θεραπευτικούς στόχους, τις αντιλήψεις σας, τις φυσικές και συναισθηματικές καταστάσεις, τις σχέσεις και τις περιβαλλοντικές πραγματικότητες. Ο χρόνος είναι παροδικός και οι εμπειρίες μας, μας διαμορφώνουν συνεχώς.

 Στη συνέχεια, απαιτείται από εμένα ως υπεύθυνη θεραπεύτρια να επαν-επισκεφτώ, να επανεκτιμήσω, να ξανασχεδιάσω για να ανταποκριθώ στις ανάγκες σας και να παρατηρήσουμε την εξέλιξή σας, προσφέροντάς σας την καθοδήγηση μου και τα σχόλιά μου.

Σε αυτό το στάδιο, δημιουργείται ένα σχέδιο πρόληψης των υποτροπών για να αναθεωρηθεί οτιδήποτε έχει κατακτηθεί στη θεραπεία. Φανταστείτε ένα σακίδιο γεμάτο εύχρηστα εργαλεία και τεχνικές που έχετε τώρα και έχετε την επιλογή να τα χρησιμοποιήσετε όταν αποφασίσετε είτε όταν αισθάνεστε ευάλωτοι, όταν νομίζετε ότι έχετε πέσει από το άλογο είτε όταν θέλετε να κάνετε ένα άλμα προς τα εμπρός. 

Συζητάμε λεπτομερώς πώς αυτό το σχέδιο πρόληψης υποτροπών μπορεί να εφαρμοστεί στο μέλλον και να σκεφτούμε τυχόν πιθανά μειονεκτήματα. Διατηρούμε την αντίληψη ότι όλα είναι τέλεια με τον τρόπο και τη φόρμα τους, έτσι ώστε να μπορούμε να δεχτούμε μια πιθανή υποτροπή και να απομακρυνθούμε από μια σκληρή κρίση του εαυτού μας. Ενισχύουμε στρατηγικές αντιμετώπισης που σας προσφέρουν ένα σχέδιο ασφάλειας για να σας καθοδηγούν όταν θα έχει ολοκληρωθεί η θεραπεία. 

Η ολοκλήρωση της θεραπείας μας, θα σας έδινε μια αίσθηση ολοκλήρωσης, διαβεβαίωσης και ενδυνάμωσης. Τώρα μπορείτε να είστε πιο σίγουροι για τον Εαυτό σας, τη ζωή σας και τις σχέσεις σας με τους άλλους.